VITAMIN C DAY! Ascorbic acid was isolated back in 1928 by Nobel laureate Dr. Szent-Györgyi, a Hungarian biochemist. He was not interested in the issue of isolating vitamin C, but in his experiments he obtained a substance that helps to transfer hydrogen atoms from one compound to another. However, April 4, 1932, is considered the birthday of this vitamin. On this day, Charles Glen King and his colleagues from the University of Pittsburgh, who were specifically engaged in the isolation of vitamin C, were able to obtain from cabbage a certain substance that had a strong protective effect against scurvy, and proved that this and there is ascorbic acid. And in 1933, King established the structure of this substance. Today at the Department of Pharmacy from the side of the 2nd course a seminar was organized in honor of this day. Students prepared reports on the following topics: The structure of ascorbic acid, natural vitamin C and products in which there is a lot of ascorbic acid, Vitamin C hypovitaminosis, vitamin C hypervitaminosis, ascorbic acid production and manufacturing techniques.
ДЕНЬ ВИТАМИНА С ! Аскорбиновая кислота была выделена ещё в 1928 году нобелевским лауреатом доктором Сент-Дьердьи, биохимиком из Венгрии. Его не интересовал вопрос выделения витамина С, но в своих экспериментах он получил вещество, помогающее переносить атомы водорода от одного соединения к другому. Однако днем рождения этого витамина считается 4 апреля 1932. В этот день Чарльз Глен Кинг со своими коллегами из университета в Питсбурге, которые направленно занимались выделением витамина С, смогли получить из капусты некое вещество, обладавшее сильным защитным действием против цинги, и доказали, что это и есть аскорбиновая кислота. А в 1933 году Кинг установил структуру этого вещества. Сегодня на кафедре Фармации со стороны 2 курса был организован семинар в честь этого дня. Студенты подготовили доклады на темы: Структура аскорбиновой кислоты, природный витамин С и продукты в которых много аскорбиновой кислоты, Гиповитаминоз витамина С, гипервитаминоз витамина С, техника получения и изготовления аскорбиновой кислоты.